Upoštevajte te nasvete. Položnica za ogrevanje bo manjša

Mnoge precej boli glava, ko dobijo položnico za ogrevanje. Ta v najhujših mesecih lahko naraste tudi za nekaj sto evrov. Razlika v stroških ogrevanja postane velika, ko so zunaj namesto svežih 0 – 4 stopinje Celzija temperature 10 ali 15 stopinj pod ničlo. Takrat morajo radiatorji prostore ogreti tudi za več kot 30 stopinj Celzija.

Preberite nasvete, kako boste lahko prihranili pri ogrevanju.

  1. Za starejša stanovanja stanovanja: Veliko toplote nam uide skozi okna. Zaščitite jih s polivinilom! Polivinil na steno ali okenski okvir pritrdite s pomočjo dvostranskega lepilnega traku, z žebljički ali bucikami. Že ena plast polivinila bo občutno izolirala vaša okna.

2. Oblecite se toplo. Po stanovanju ne hodite v kratki majici, namesto tega oblecite volnen pulover, nogavice in termoflis.

3. Posamezen prostor v stanovanju lahko ogrejete tudi z dodatnimi grelci. Če imate klimatsko napravo, kalorifer ali električni radiator, lahko temperaturo nekoliko zvišate tudi s temi ogrevalniki. Ogrevanje na klimatsko napravo je praviloma ugodnejše kot pa ogrevanje s kurilnim oljem oziroma s centralnim ogrevanjem.

4. Prilagodite ogrevanje posameznih prostorov. Poskusite se zadrževati v le enem ali dveh prostorih, v ostalih pa radiatorje nastavite na minimum. Kuhanje bo ogrelo celoten prostor. Še posebej toplo bo, če boste uporabili pečico in jo po peki pustili odprto.

5. Prostore prezračujte s prepihom, ker kratko in intenzivno prezračevanje ne bo ohladilo notranjih sten, pač pa bo le zamenjalo iztrošeni zrak s svežim.

6. Preverjajte sproti sobno temperaturo, saj znižanje sobne temperature za 1 stopinjo Celzija prinaša 10-odstotni prihranek.

7. V prostoru bo topleje tudi, če boste za dogrevanje uporabili čajne svečke ali dišeče svečke. Radiatorji in druga ogrevalna telesa naj bodo vedno čista, uporabite sesalec in odstranite prah iz rež.