KAKŠNO POLETJE NAS ČAKA. Ojeeej, bo res tako?

Glede na zadnje nič kaj poletne temperature, se vsi sprašujemo, kakšno poletje v resnici nas sploh čaka. Možnih je več scenarijev, kateri pa je najbolj verjeten?

ECMWF napoveduje, da bo poletje v južni in Evropi toplejše kot običajno. Krivec za to naj bi bil visok pritisk s severa. Severni del Evrope in Skandinavija pa bosta bližje običajnim temperaturam. Možni so hudi vročinski valovi, ki naj bi trajali dlje kot običajno in tudi temperature naj bi bile višje kot običajno. Napovedujejo tudi sušna obdobja v Španiji, Franciji in delno v severnem delu Balkana.

Angleški model UKMO napoveduje, da bo poletje v Evropi toplejše kot običajno, a ne kaže tako močnih anomalij kot napoved ECMWF. Poletje naj bi bilo v severnem delu Evrope toplejše kot običajno, oba modela pa napovedujeta toplejše in bolj sušno poletje v Španiji in Franciji, kot je običajno.

Ameriški model CFSv2 napoveduje podobno kot prva dva modela, da bodo temperature v osrednjem in zahodnem delu Evrope višje kot običajno. Izjema je le, da ne napovedujejo anomalij nad Španijo in da kaže, da bi bilo lahko nekaj hladnejših front nad jugovzhodnim Balkanom. Razlika je tudi v tem, da napovedujejo tudi, da naj bi bilo poletje bolj mokro kot običajno.

Zapisali so še, da pričakujejo, da bo poletje bolj vroče v centralnem in vzhodnem delu, Španiji in Franciji pa napovedujejo sušo. Sušno poletje napovedujejo tudi osrednji Evropi, a to naj ne bi bilo tako dolgo kot v zahodnem delu.